woensdag 30 september 2015

Brevet kloklezen

Beste ouders,

Op dinsdag 6 oktober voor het derde leerjaar brevet kloklezen. (de instructiebundel zit in de blauwe map, helemaal achter het plastieken mapje.
Voor het vierde leerjaar is het dan brevet cijferen tot 1000 +,-,x,: 

Wie wil er graag samen gaan wandelen op maandag 5 oktober in de namiddag? (vertrek om13 uur tot ... natuurlijk zijn we terug om 15 uur 30 ;) Papa Toon van Louis gaat mee om te gidsen en Mattia heeft de route op voorhand uitgestippeld met een leuke fotozoektocht. Als je mee wilt gaan, laat je het maar horen.

Groetjes,
  Liesbeth

zondag 27 september 2015

Atelier

Hallo iedereen,

Dit jaar zal er 1x per maand ATELIER doorgaan.
Het volgende atelier is gepland voor vrijdag 30 oktober.

Wie helpt er mee?
Van 13u00 tot 14u30.

Wie wil er zelf een atelier geven?
Graag de naam van je atelier, aantal kindjes, voor welke leeftijd het is en een korte omschrijving doorgeven vóór 7 oktober, dat kan aan Caroline (secretariaat) of aan Ilse (jongste kleuters) of aan Evelien (eerste graad). 

Groetjes, Liesbeth

NOOT: van 14u30 tot 15u00 is het HERFSTFEEST. Meer informatie volgt...

Wat doen we deze week?

Hoi allemaal,

De herfst is begonnen, vannacht een rode maan, week 5 starten we al en dus ook bijna de eerste maand van het nieuwe schooljaar al voorbij...

Met het derde leerjaar starten we met de getallen tot 1000!!!
Ook delen (deeltafels) ga ik deze week aanbrengen.(als de maaltafels gehaald zijn, worden ook deze brevetten afgenomen) De maaltafels worden verder afgenomen iedere maandag en donderdag en ja, ik zie dat jullie oefenen. Super! Het gaat vlotter, maar we moeten volhouden! Blijven oefenen dus, iedere dag!

Met het vierde leerjaar gaan we de breuken herhalen en inoefenen. Cijferen +,-,x en : oefenen we deze week tijdens hoekenwerk in-->volgende week dinsdag 6 oktober: brevet cijferen

Voor taal starten we (3de en 4de) met instructieteksten over dieren. De kinderen leren hoe ze informatie uit een beeldend fragment of tekst kunnen halen. De komende twee weken werken we hier rond.
De kinderen mogen dus ook tal van weetboeken of tijdschriften over dieren mee naar de klas nemen.(schrijf zeker je naam in het boek)

Voor de rest is het donderdag maandafsluiting en vrijdag geen school.

Groetjes,
  Liesbeth

dinsdag 22 september 2015

Brevet spelling en belangrijke data

Beste ouders,

Brevet 3de: 

dictee op maandag 5 oktober

woorden met aai-ooi- oei

woorden: mooi- mooiste- kooitje- draaien- zwaaien- gloeien- nooit- strooien- snoeien- taai- fraai- bloeien- roeiboot- kraai- groeien- prooi- moeite- lawaai - gloeilamp- sproeien- Maaike- graaien- koeien

Brevet 4de: 

dictee op maandag 5 oktober 

verlengingsregel

woorden: goedaardig- drietand- wereldoorlog- testament - herfstvrucht- kandidaat- aanbod- aardbol- noodlot - avondmaal- overeind- bloednerveus- akkoord- blijdschap- onbewoond- kerstdag- granaat- stomverbaasd- drijfzand- woedend

Belangrijke data om te noteren in je agenda: 

-->donderdag 1 oktober: maandafsluiting (om 15 uur)

-->maandag 5 oktober: namiddag herfstwandeling. Aangepaste kledij voorzien (laarzen, regenjas en een zakje om dingen uit de natuur te verzamelen)

-->dinsdag 6 oktober: zwemmen

-->vrijdag 9 oktober: kijkje in de klas (klasafsluiting) om 14u.45

-->vrijdag 30 oktober: schoolatelier en herfstfeest

Groetjes,
  Liesbeth

zondag 20 september 2015

picCOLLAGE van Flo over afval sorteren


Wat doen we deze week?

Beste ouders,

Een leuke week :-)

-->woensdag-->een lekker dagje vrijaf voor de kids
en
-->vrijdag sportdag: We gaan een fietstocht maken, dus fietsen meenemen vrijdag. Namiddag is het weer de favoriete loopwedstrijd van het jaar, waar jullie allemaal mogen komen supporteren voor de kids.


Gezocht: ouders die mee willen helpen met de fietstocht vrijdag, laat het me asap weten!!!

Groetjes,
 Liesbeth

maandag 14 september 2015

Wat doen we deze week:

Beste ouders,

De instructies die we in de klas doen, kan je volgen door in de blauwe map te kijken. Daar kan je zien wat de kinderen moeten doen tijdens het hoekenwerk alsook wat de kinderen bij de instructies doen.

Woensdag 16/09: theater Zuidervis komt een toneel spelen voor ons
Vrijdag 18/09: schoolatelier in de namiddag

Brevetten: 3de en 4de:

- donderdag 17/09: brevet maaltafels. Ik merk dat kinderen de tafels wel kennen, maar hun brevet niet halen omdat ze vlotheid missen. Oefenen en blijven oefenen dus.
- maandag 21/09: dictee 2

derde leerjaar: woorden met be- ge- ver-   enkele voorbeeldwoorden:                                                verschil - begraaf- gedaan- gepoetst - gebruik - bestaan- verstaan- betaal - gezin - verdriet - gehoor - bestel - gemaakt- verdwijn - vergiet - begin - gefluit - begroet - bewandel - berust

vierde leerjaar: de verlengingsregel enkele voorbeeldwoorden:
luidspreker- kustwacht - rondlopen - brandwond - vrachtwagen - middernacht - zoektocht - gebied - razend - bedtijd - beleefd - boeiend - eiland - schoolhoofd - misdaad - rechterkant - voortdurend - oerwoud - gisterenavond - doodsbang

In de boekentas zat ook het dicteeschrift. Zorg zeker dat het terug bij mij geraakt :-)
Morgen krijgen de kinderen ook hun brevet van getallen tot 100 of tot 1000 mee zodat jullie het kunnen inkijken. (zit in de blauwe map, woensdag steken de kinderen het in hun brevettenmap die in de klas staat)

Groetjes,
  Liesbeth

Bericht voor de ouders van de kinderen en de kinderen zelf die zedenleer volgen:

Beste ouders van de kindjes van zedenleer,

Zoals jullie misschien al vernomen hebben, krijgen de kinderen uit de 2de graad momenteel les over plastic soep. Het is niet bepaald een lekkere soep, want ze bestaat uit hopen plastic afval die eilanden gevormd hebben in de oceanen.
Om de kinderen duidelijk te maken dat er van afval ook kunst kan gemaakt worden, voorzie ik volgende week (dinsdag 22/09) een knutselactiviteit. Daarvoor heb ik jullie hulp nodig: verzamel deze week nog zoveel mogelijk plastic flessen in alle soorten, kleuren en maten, metalen dekseltjes van glazen potten, plastic dopjes en gekleurde plastic zakjes. Geef dit allemaal mee aan jullie kinderen op dinsdag 22/09 en moedig hen aan om een mooi kunstwerk ervan te maken.
Ouders die graag mee willen komen knutselen, zijn uiteraard ook welkom!
Klas van Liesbeth heeft les van 12h50 tot 14h30.
Indien je nog suggesties hebt voor lesthema’s mag je deze altijd mailen naar: miche.tulkens@telenet.be.
Alvast bedankt!

picCollage van Jolien en Linde


woensdag 9 september 2015

Tafelbrevetten

Beste ouders,

Volgende week starten we opnieuw met het afnemen van de tafelbrevetten. We plannen wekelijks twee momenten waarin kinderen een brevet afleggen: op maandag en op donderdag. Iedereen probeert op dat moment zijn volgende brevet te behalen. 
We investeren dit schooljaar heel sterk en vanaf het begin in de maal- en deeltafels omdat een grote brok leerstof uit de tweede graad hieraan opgehangen wordt… Denk maar aan cijferen, breuken, …

Kinderen van het derde leerjaar:

Kinderen van het derde leerjaar starten met maaltafelbrevetten. Ze gaan verder met het brevet dat ze in het tweede leerjaar hebben gehaald. Je vindt het overzicht hiervan in de blauwe map. In het derde leerjaar moeten kinderen 18 maaltafeloefeningen correct kunnen maken in 2 minuten tijd. Op een brevet wordt niet alleen de tafel die ingeoefend werd bevraagd, maar ook alle gekende tafels. Wanneer je de tafel van 6 moet oefenen, komen op het brevet ook oefeningen uit de tafels van 1, 2, 10, 5, 3, 4 en 9. Als kinderen het laatste tafelbrevet hebben gehaald, starten ze met de deeltafelbrevetten. Deze werken op dezelfde manier.

Kinderen van het vierde leerjaar:

Kinderen van het vierde leerjaar oefenen de aparte tafels niet meer. Zij krijgen meteen een brevet van alle maaltafels door elkaar. De norm ligt hier op 20 oefeningen correct maken op 2 minuten tijd. Voor deeltafels is dit 19 oefeningen correct.

Thuis oefenen

Maal- en deeltafels oefenen kan via www.maaltafels.be. Je vindt er spelletjes en werkbladen. Ook op smartschool vind je oefenmaterialen. De kinderen werken in de klas ook met kaarten van een kaartspel en als je de sprongen letterlijk wilt oefenen heb je enkel een springtouw nodig en oefen je zo de sprongen in. 

Opvolgen: overzichtsfiche in de blauwe map

De maal- en deeltafelbrevetten worden niet overgenomen op het brevettenoverzicht van “niet behaalde brevetten” omdat deze twee keer per week opnieuw afgenomen worden. Kinderen blijven de tafel inoefenen tot het brevet is behaald en gaan daarna over naar de volgende tafel. Als ouder kan je deze brevetten opvolgen via de overzichtsfiche.


Groetjes,

  Liesbeth

zondag 6 september 2015

Wat je zeker moet weten

Beste ouders,

Neem je agenda en noteer:

- dinsdagavond 8 september 2015: 20 uur klokhuis
- donderdagavond 10 september 2015: klasavond om 19 uur (oudste kleuters hebben hun infoavond om 20 uur)

Deze week is het zwemweek-->dinsdag zwemzak niet vergeten!!!


Brevetten:

dinsdag 8 september:
- 3de leerjaar: brevet getallen tot 100 (zie blauwe map, daar zit de instructiebundel in)
- 4de leerjaar: brevet getallen tot 1000 en cirkelrekenen tot 1000 (zie blauwe map, daar zit de instructiebundel in)

maandag 14 september:
-3de leerjaar: brevet spelling hoorwoorden met medeklinkerclusters
-4de leerjaar: brevet spelling regelwoorden: de verlengingsregel

Deze week staan er weer oefeningen op Bingel. Je zoon/dochter krijgt een nieuwe code.Ook thuis kan hij/zij hier op oefenen.
We oefenen de maaltafels iedere dag in de klas, maar dat is niet voldoende, het is belangrijk dat je kind de maal-en deeltafels ook thuis oefent.

Zo en dan beloof ik jullie deze week leuke actiefoto's :-)

Groetjes,
  Liesbeth