woensdag 9 september 2015

Tafelbrevetten

Beste ouders,

Volgende week starten we opnieuw met het afnemen van de tafelbrevetten. We plannen wekelijks twee momenten waarin kinderen een brevet afleggen: op maandag en op donderdag. Iedereen probeert op dat moment zijn volgende brevet te behalen. 
We investeren dit schooljaar heel sterk en vanaf het begin in de maal- en deeltafels omdat een grote brok leerstof uit de tweede graad hieraan opgehangen wordt… Denk maar aan cijferen, breuken, …

Kinderen van het derde leerjaar:

Kinderen van het derde leerjaar starten met maaltafelbrevetten. Ze gaan verder met het brevet dat ze in het tweede leerjaar hebben gehaald. Je vindt het overzicht hiervan in de blauwe map. In het derde leerjaar moeten kinderen 18 maaltafeloefeningen correct kunnen maken in 2 minuten tijd. Op een brevet wordt niet alleen de tafel die ingeoefend werd bevraagd, maar ook alle gekende tafels. Wanneer je de tafel van 6 moet oefenen, komen op het brevet ook oefeningen uit de tafels van 1, 2, 10, 5, 3, 4 en 9. Als kinderen het laatste tafelbrevet hebben gehaald, starten ze met de deeltafelbrevetten. Deze werken op dezelfde manier.

Kinderen van het vierde leerjaar:

Kinderen van het vierde leerjaar oefenen de aparte tafels niet meer. Zij krijgen meteen een brevet van alle maaltafels door elkaar. De norm ligt hier op 20 oefeningen correct maken op 2 minuten tijd. Voor deeltafels is dit 19 oefeningen correct.

Thuis oefenen

Maal- en deeltafels oefenen kan via www.maaltafels.be. Je vindt er spelletjes en werkbladen. Ook op smartschool vind je oefenmaterialen. De kinderen werken in de klas ook met kaarten van een kaartspel en als je de sprongen letterlijk wilt oefenen heb je enkel een springtouw nodig en oefen je zo de sprongen in. 

Opvolgen: overzichtsfiche in de blauwe map

De maal- en deeltafelbrevetten worden niet overgenomen op het brevettenoverzicht van “niet behaalde brevetten” omdat deze twee keer per week opnieuw afgenomen worden. Kinderen blijven de tafel inoefenen tot het brevet is behaald en gaan daarna over naar de volgende tafel. Als ouder kan je deze brevetten opvolgen via de overzichtsfiche.


Groetjes,

  Liesbeth